Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/466 7026

Wolfbody-blog

Rövid bemutató a Naturize természetes barna rizsfehérjéről

2015.12.16 15:30

Naturize ® természetes barna rizsfehérje, rendszeresen sportolók, vegánok fehérjeszükségletének egészséges fedezésére.

Naturize ® természetes barna rizsfehérje, rendszeresen sportolók, vegánok fehérjeszükségletének egészséges fedezésére.

 

Miért épp a barna rizs?

 

Elsőre furcsán hangozhat rizsből fehérjét készíteni, hiszen a rizs főként szénhidrát forrásként él az emberek fejében. Érdekesebb a kérdés, ha megvizsgáljuk, hogy mennyi is a fehérje tartalma a rizsnek, illetve a - hagyományosan fehérjeforrásként elkönyvelt – tejnek. A barna rizs fehérjetartalma kb. 8%, míg a tej esetében ez mindössze 3%.

 

Mit kell tudni a rizsről?

„A rizs (Oryza sativa) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik, esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható” – forrás: wikipédia.

 

A barna rizs:

Igen jól hasznosítható, teljes fehérjeforrás és az egyik legegészségesebb, teljes értékű táplálék.

Magas rosttartalma biztosítja a belek megfelelő működését – a „belek szivacsának” is nevezik, mert felszívja a salakanyagokat. Segít székrekedés esetén, IBS-ben és az epekő kialakulása is megelőzhető a rendszeres fogyasztásával.

 

Ideális méregtelenítésre, magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitamin tartalma. Magas szelén tartalma megelőzheti a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását is.

 

E és K vitaminokat is tartalmaz, és rengeteg esszenciális aminosavat és egyéb nyomelemeket.

Csökkenti a koleszterin szintet a korpában található zsír révén, így szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhet.

 

Szénhidrátjai alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek, melyek stabilizálják a vércukor szintet, így cukorbetegeknek kimondottan ajánlott.

 

Mivel gluténmentes, liszt érzékenyek, gluténmentes diétát folytatók is bátran fogyaszthatják.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a barna rizs egy igen kiváló alapanyag ahhoz, hogy fehérjét állítsunk elő belőle és segítségével fedezzük fehérjeszükségletünket.

 

A fehérjeport, mint táplálékkiegészítőt régóta széles körben használják a sportolók, testépítők és mindenki, aki szimplán formában szeretne maradni. A fehérje bizonyítottan növeli az edzés hatékonyságát, segíti az izomépítést, a test átformálását. A piacon számtalan fehérje készítmény kapható, de a legtöbbjük általában olyan összetevőket is tartalmaz, melyek összeegyeztethetetlenek az egészséges életmóddal, a vegetáriánus vagy gluténmentes táplálkozással.

 

Itt jönnek képbe a növényi fehérjék, azon belül is a rizsfehérje, mely valószínűleg a legjobb, legteljesebb növényi fehérjeforrás.

 

A Naturize® barna rizs fehérjepor alacsony szénhidráttartalmú, teljesen zsír- és koleszterinmentes. Mérésekkel igazolt fehérjetartalma 80% feletti, amivel könnyedén felveszi a versenyt bármilyen állati eredetű fehérjével. Aminosav profilja teljes értékű, 95%-ban megegyezik az anyatejével.

Hogyan készül a Naturize® barna rizs fehérje?

 

A Naturize® barna rizs fehérje kizárólag természetes, enzimatikus úton kerül kivonásra a teljes barna rizs szemekből. Az eljárás mindenféle vegyszertől - így pl. hexántól - mentes, kizárólag organikus enzimek felhasználásával történik, melyek „felemésztik” a rizs szénhidráttartalmát. A fehérje kivonása alacsony hőmérsékleten történik, megakadályozva a denaturizációt, azaz a fehérje térszerkezetének megváltozását.

 

Különlegessége, hogy a szabadalmaztatott eljárás során a rizsszemet előbb csiráztatják (sprouted brown rice), ami lehetővé teszi, hogy a teljes rizsszemet – a magbelsőt, csírát és korpát is - felhasználják. Amint a szem kicsirázik, a magban lezajló természetes folyamatok az aminosav profilt kedvező irányba módosítják, az amúgy alacsonyabb lizin szint is emelkedik, teljes értékű aminosav profil jön létre, mely fontos tényező a fehérjeszintézis stimulációjában és a fehérje katabolizmus csökkentésében.

 

Barna rizs vs. fehér rizs

 

Akárcsak a boltban kapható rizsek esetében, itt is megkülönböztetünk barna illetve fehér rizsből készülő fehérjeporokat. Fontos különbség azonban, hogy magát a rizst elsősorban a szénhidrát tartalma miatt fogyasztjuk, ezért mind a lassabb felszívódású, magasabb biológiai értékű barna rizsnek, mind pedig a gyorsabb felszívódású fehér rizsnek megvan a maga helye és szerepe táplálkozásunkban.

 

Ezzel szemben a rizsből kivont fehérje esetében a barna rizsből előállított fehérje minden szempontból felülmúlja a fehér rizsből készülő, ezért alacsonyabb rendű fehérjéket.

 

A fehér rizs előállítása során eltávolítják a rizsszem héját, a színanyagot tartalmazó, B vitaminban gazdag ezüsthártyát és a csírát is, ezért táplálkozási értéke kisebb. A legtöbb rizsfehérje fehér rizsből készül, melynek két főbb oka van. Egyrészt az előállítási költsége kb. fele a barna rizsnek, másrészt pedig a legtöbb cégnek nincs meg a technológiája, hogy a barna rizsszem mindhárom részéből kivonja a fehérjét.

 

Teljes értékű aminosav profillal így a barna rizs fehérje rendelkezik, a fehér rizs fehérjéket ezért is keverik más, növényi fehérjékkel (jellemzően borsó, illetve kender fehérjével).

 

Egy növényi fehérjétől alapvetően a következőket várjuk el, főleg, ha a tejsavó kiváltásáról van szó: legyen teljes értékű, hipoallergén, 100%-ban vegán és gluténmentes. Fontos még, hogy semmilyen káros vegyszert ne tartalmazzon. A magasabb olajtartalmú növények esetében - amilyen például a kender és a szója - gyakran használnak hexánt a fehérje kivonásához. Bár az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerészeti Intézet (FDA) jelenleg nem követeli meg a hexán szint ellenőrzését az élelmiszerekben és nem maximálja a szójában megjelenő szintjét sem, a hexán egy olyan vegyszer, melyet kőolaj finomításával állítanak elő, és amely egy ismert légköri szennyezőanyag. Ez alapján kijelenthető, hogy az élelmiszerrel való érintkezését jobb elkerülni.

A fentiekből jól látszik, hogy valamennyi elvárt szempontnak egyedül a teljes barna rizs fehérje felel meg.

 

Mire figyeljünk tehát a rizs fehérje kiválasztásakor?

 

  • legyen hexán mentes és természetes eljárással készülő: a barna rizsek esetében ma már egyre inkább ez a jellemző, de azért nem árt, ha egyértelműen fel van tűntetve a terméken, hogy természetes, vegyszermentes.

  • a teljes rizsszemet tartalmazó barna rizsből készüljön: egyéb esetben nem érhető el a kívánt, teljes értékű aminosav profil, mivel a fehér rizs csak a magbelsőben lévő fehérjét tartalmazza, a korpában és a csírában lévő értékes tápanyagokat és fehérjéket nem.

  • ne tartalmazzon semmilyen más, hozzáadott fehérjét (melyre általában a kevésbé jó minőségű alapanyag alacsonyabb fehérjetartalma miatt van szükség)

  • ne tartalmazzon mesterséges anyagokat, természetazonos aromákat, állományjavítókat. Az igazán jó minőségű barna rizs fehérje egyik ismérve, hogy önmagában is kellemes, semleges ízű, könnyen oldódik, és hosszan eltartható (akárcsak egy zacskó rizs), így nincs szükség a különböző anyagokkal való feljavítására.

 

Naturize barna rizsfehérje webáruházunkban